Thursday, 28 April 2016

96.RFID hostel management system


Prjek ini bertujuan untuk memudahkan warden asrama mengawal lampu bilik dorm pelajar.Warden hanya perlu menyentuh kad bilik yang telah disetkan untuk menghidup dan mematikannya.

Gambar Projek adalah seperti dibawah:


Video Project:

Block Diagram:


Komponen/Module yang digunakan di dalam projek elektronik ini adalah seperti di bawah:

Transmitter Part:
1-JUMPER CABLE (MALE-MALE)------------(QTY: 1)- KLIK SINI
2-JUMPER CABLE (MALE-FEMALE)--------(QTY: 1)- KLIK SINI
3-JUMPER CABLE (FEMALE-FEMALE)----(QTY: 1)- KLIK SINI
4-ADAPTOR-----------------------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI
5-ARDUINO UNO----------------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI
6-EXTENDER---------------------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI
7-RFID READER-----------------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI
9-RF TRANSCIEVER-----------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI

 Receiver Part:
1-ADAPTOR-----------------------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI
2-ARDUINO UNO----------------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI
3-RELAY 4 CHANNEL----------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI
4-RF TRANSCIEVER-----------------------------(QTY: 1)- KLIK SINI
5-LED SUPERBRIGHT 12V----------------------QTY: 4)- KLIK SINI
6-TOGGLE SWITCH------------------------------(QTY: 4)- KLIK SINI


Kami ada menjual semua komponen yang disenaraikan seperti di atas


Gambar litar projek seperti di bawah :



33 comments:

  1. salam saya nak tanya ? mcm mana warden mahu pilih bilik mana yang dia mahu buka lampu ?

    ReplyDelete
  2. Setiap bilik mempunyai Card yang berbeza

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih , saya mahu tanya RF transviever ke RF transviever tu untuk apa ?? dan RFID tu boleh pergi berapa jauh contoh macam nak buat dekat asrama sekolah tu boleh sampai kalau ianya 3 tingkat ?

      Delete
    2. Transiver untuk hantar data dari bilik warden ke hostel.
      Jarak 1000m max (open air)

      Delete
    3. Transiver untuk hantar data dari bilik warden ke hostel.
      Jarak 1000m max (open air)

      Delete
    4. arduino itu guna 1 atau 2 ye ?

      Delete
    5. Boleh kira pada block diagram berapa unit Arduino tertulis.

      Delete
  3. Assalamualaikum,boleh saya dapatkan rport lengkap projek ini??email saya bieylahamat22@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,boleh saya dapatkan rport lengkap projek ini??email saya aziziamsyar1@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Macam mana nak beli projek ni?

    ReplyDelete
  6. saya berminat dengan projek ini blh saya dapat kan senarai penuh projek ini

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. boleh saya dapatkan report yang lengkap untuk projek ini kat email saya yanahazlyana@gmail.com

    ReplyDelete
  9. I admire what you have done here. I like the part where you say you are doing this to give back but I would assume by all the comments that this is working for you as well. pearl harbor visitors bureau

    ReplyDelete
  10. jika nk pakai 2 arduino maka cable usb tu kene 2 juga dan diprogramkan sekali la ye? Bagaimana nak aplikasikn dlm bentuk realiti cable usb tu kene tarik panjang ke

    ReplyDelete
  11. I am cheerful to discover this post Very valuable for me, as it contains part of data. I Always like to peruse The Quality and happy I discovered this thing in you post.
    https://progotirbangla.com/what-is-the-rupashree-prakalpa-and-how-to-apply/

    ReplyDelete
  12. The perfect piece of outerwear has the power to pull together any look. Choose a classic men’s bomber jacket, opt for a modern style or stand out with a popping color
    https://bomberjacket.info/

    ReplyDelete
  13. This close mapping allows them to better determine how to lay out their planting operations based on soil conditions and irrigation properties.https://www.farmpally.com/crop-modeling/

    ReplyDelete
  14. I love this line and this pattern.thanks for sharing this blog.
    https://www.digitizingzone.com

    ReplyDelete
  15. Thanks, I really like your post. I have enjoyed it a lot
    http://www.exceldigitising.co.uk/

    ReplyDelete
  16. Very very informative article and clearly understandable. thanks,
    https://aplusdigitizing.com/

    ReplyDelete
  17. Thanks, I really like your post. I have enjoyed it a lot\
    https://www.1dollardigitizing.com

    ReplyDelete
  18. Thanks for shareing, very helpfull article keep shareing. job alert

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...